Procurorul Solomon, un adevărat Sergiu Celibidinache al concursurilor de promovare
Un concurs pentru posturi vacante la Inspecția Judiciară
Un exemplu de maximă transparență instituțională a fost oferit de concursul de promovare a procurorilor, ca inspectori la Inspecția Judiciară, din cadrul C.S.M., desfășurat recent, între 19 martie – 22 iulie a.c.
Pentru aceia dintre voi care nu au auzit de Inspecția Judiciară și nu știu la ce folosește, să zicem că este organul de control intern, disciplinar, al magistraturii.
Acest concurs de la Inspecția Judiciară a fost controlat practic de comisia de examinare a candidaților, prin două probe de concurs, interviu și grilă scrisă, președintele comisiei fiind desemnat Nicolae Solomon, procurorul general adjunct al României.
Interviurile candidaților pentru posturile de inspectori judiciari au avut loc în perioada 19 – 21 iunie, iar rezultatele finale ale concursului au fost publicate pe 18 iulie a.c. pe site-ul C.S.M., fiind declarați admiși 10 candidați din cei 45 inițiali.
La scurt timp după concurs, au apărut în presă niscaiva articole ce exprimau îndoieli cu privire la modul în care comisia de examinare, condusă de președintele acesteia, Nicolae Solomon, procurorul general adjunct al României, a notat candidații cu prilejul interviului. După care scânteia potențialului scandal s-a stins, din lipsă de oxigen.
Dar ajunge acum cu gluma, să trecem la lucruri serioase, din cele așteptate de micul public al Răcnetului Carpaților.
Plăieșii din satul procurorului Solomon bat toba la oraș
Tânăra, dar vioaia noastră publicațiune a intrat în posesia unor detalii și imagini, puse la dispoziție de un grup de cetățeni indignați (pe motiv că li s-a terminat beutura) din satul Zăpodeni din județul Vaslui (unde a văzut lumina felinarului din iesle însuși președintele comisiei de concurs, procurorul Nicolae Solomon).
Acești vasluieni năcăjiți au pus mână de la mână, de au strâns bani de un timbru poștal de 1 leu și ne-au trimis o scrisoare colectivă la redacție, semnată curajos „un grup de oameni ai muncii de la Combinatul Siderurgic Reșița” (neștiind probabil că ăsta a fost furat cu totul încă din anii ’90), aceștia relatându-ne despre niște ciudățenii ale existenței, ivite în prestidigioasa activitate a fiului de onoare al satului, desfășurată în calitatea dumisale de prezident al comisiei de concurs de la Inspecția Judiciară.
Ce ne scriseră bieții plăieși, uăi?
Ce-ați făcut, mă?!
I-auzi aici, lume, lume: cică procurorul Nicolae Solomon, zis Nicu, de către apropiații săi (sau Cap de cauciuc, cum îi zice, pe la spate, frizerul său, aflat în șomaj tehnic), în timpul concursului de acum câteva luni, de la Inspecția Judiciară, a cărei comisie de examinare o prezida, nu a mai avut răbdare să se termine concursul și a zbughit-o pe șestache la mare, în Grecia, în Thasos.
Acolo, procurorul general adjunct Solomon a fost zărit, pe data de 17 iulie a.c., zbenguindu-se ca o sirenă cheală, în spuma mării (datorată conductei de canalizare ce se deversa alături), însoțit de chiotele vesele ale prietenilor săi dragi, printre care Codruț Popoiu (actualmente procuror șef adjunct al Secției de urmărire penală din Parchetul General), procuroarele Ramona Bola, Cristina Radu și alții.
Cu toți aceștia, procurorul Nicolae Solomon s-a cazat împreună, în Thasos, într-o locație pe care au rezervat-o împreună din timp, tocmai pentru a petrece un concediu relaxat, departe de țară, feriți de ochii curioșilor.
Procurorul Nicolae Solomon, dovedind un echilibru maxim în timpul concursului prezidat de el
Examinatorul și candidata, împreună în concediu, în timpul concursului
De ce feriți? Nu doar din cauza funcțiilor lor de procurori, ci și pentru că, printre prietenii cu care Solomon s-a cazat împreună, pe durata concediului, se afla și procuroarea Cristina Radu, de la Parchetul General, candidată la concursul de inspectori judiciari prezidat taman de Solomon.
Ca să vedeți coincidența dracu’, această candidată, procuroarea Cristina Radu, fusese examinată la interviu puțin mai devreme, pe 21 iunie, de onor comisia condusă chiar de prietenul ei Nicu Solomon, și, înainte de a se finaliza concursul cu pricina, adică pe data de 17 iulie, aceasta era deja cazată împreună cu Solomon și alți procurori în locația din Thasos, pentru a petrece vacanța împreună.
Candidata de pe plajă a trecut examenul cu brio
După încă o zi, adică pe 18 iulie, Consiliul Superior al Magistraturii a afișat online rezultatele concursului de la Inspecția Judiciară, candidata Cristina Radu fiind admisă a zecea, la fără frecvență, spre bucuria candidatei și a examinatorului ei preferat, care au putut celebra liniștiți succesul, la un șpriț de vară, pe plajă, împreună, într-un exemplu de transparență instituțională de invidiat.
După ce vom desluși și alte fețe de pe radiografiile executate la fața locului, pe plaja grecească, de paparața redacției, vă vom spune și vouă dacă acolo se mai jucau cumva în nisip și alți catindați reușiți la concursul lui nea Nicu Solomon, zis și alias Luminăția Sa (da, pentru că chelia deasă, pe care o poartă numai la serviciu, luminează cam cât un bec ars de 15W).
Avea oare Niciolaie Solomon și alte prietene printre candidate?
Sursele noastre din injustiție ne-au șușotit și faptul că tov. Nicu Ceaușescu, pardon, Solomon, văzut de prieteni și de el însuși drept viitor procuror general al României, ar avea o veche și solidă relație de prieteșug și cu alte două procuroare, candidate reușite și ele la concursul de inspectori judiciari (ce-or mai fi și ăia?!) de anul acesta, pilotat cu măiestrie, ca la Formula 1, de Nicu Solomon: Cristina Florescu și Ileana Mocioacă.
Dar se pare că prietenia, cu unele dintre candidate, nu este un motiv serios pentru prezidentul comisiei, procurorul Solomon, de a se abține de la examinarea lor prin concurs.
Alături de toate cele trei candidate de succes (și de alții), Nicolae Solomon are, de altfel, și calitatea de reclamant într-un dosar al Curții de Apel București, prin care cere anularea unui act administrativ, în care nu este încă stabilită data unei noi ședințe de judecată.
Avea sau nu Solomon motive să se abțină și la interviul lui Veve? Și dacă da, cât să se mai abțină, că om e și el?
Din jalba ce ne-a fost adusă în proțap de plăieșii din satul vasluian Zăpodeni, ni s-a mai deslușit și un alt motiv pentru care procurorul Nicolae Solomon ar fi putut binevoi să se abțină, nu doar de la interviul candidatei Cristina Radu, ci și de la cel susținut de celebra procuroare rezistentă (la tentația muncii), Alexandra Lăncrănjan, mai cunoscută în sistemul judiciar sub numele de scenă „Veve”. Aceasta, în prezent procuroare la Parchetul General, a concurat și ea pentru un post de inspector judiciar, dar nu s-a mai prezentat la proba scrisă, primind probabil o notă mică la proba interviului.
Dar de ce ar fi fost frumos să se abțină taica Solomon și în prezența acestei dive desculțe, o adevărată Maica Titireza a procuraturii, care are reputația că nu a finalizat niciodată vreun dosar deschis de ea? Și că are atâta iubire pentru semenii săi, încât dă cu dânsa în populație, în cine se nimerește?
E simplu de tot, gura lumii boscorodește că, cu ani – lumină în urmă, fiind colegi procurori la Parchetul Capitalei, tânăra, pe atunci, Alexandra Lăncrănjan, avea ceva probleme de natură auto, adică mașina ei avea kilometrajul dat peste cap și scotea fum negru pe eșapament, motiv pentru care i-a cerut ajutorul lui Solomon, care avea oareșce cunoștințe mecanice.
Nicu & Veve
Niculăiță Solomon știe și oleacă di mecanică, având la bază un liceu cu profil de faianțari auto
Băiet descurcăreț, nea Nicu al nostru nu a stat pe gânduri prea mult: s-a holbat sașiu la șasiul mașinii, și-a scuipat răzășește în palme, pe care și le-a șters apoi tacticos de aerodromul de muște de pe cutia sa ucrainiană, de mult defrișată, și-a suflat, șmecherește, cu două degete, mucii pe gard și s-a apucat de treabă.
Mai întâi, a urcat agregatul pe rampă, i-a desfăcut planetarele și i-a schimbat uleiul și filtrele, după care și-a băgat mâna puțin și la caseta de direcție, cu gând să vadă dacă are joc la direcție.
În timp ce dădea în casetă cu ciocanul, ca surdul în tobă, bietul Nicu nimeri cu degetele niște câlți pufoși, ca o blăniță de veveriță, lungi de-o palmă, care amortizau loviturile sale de ciocan.
Nedumerit, mecanicul de ocazie se scărpină în chelie, cu o cheie tubulară de 16 și încercă apoi să tragă blănița cârlionțată spre lumină, când fu oprit brusc, cu un răget scurt și nervos, de pacientă, care îi ceru să termine odată și să i-o dea jos, adică să i-o coboare de pe rampă.
Amor ghebos, la ceasul poveștilor de familie
În aceste împrejurări vitrege, sărmanul Nikalai s-a catapultat rapid de la locul sinistrului, mulțumind totuși în gând proniei cerești, că nu l-a pus să îi lingă și înghețata, cum făcea ea de obicei, pentru că ar fi putut să îi rămână în strungăreață vreun șomoiog creț, cu mătreață. Nu am găsit altă rimă, să trăiț’.
Totuși, în zilele următoare, în timp ce stătea la coadă, în urma unui sobor de desfăcători de craci ghinioniști, la clinica de dermato – venetice din cartier, Niculăiță al nostru a putut auzi, mormăite, a capella, în jurul lui, diverse cântece populare mobilizatoare, gen: „Tu mi-ai spus că ești virgină și acum iau ampicilină” sau „3 secunde de plăcere, 6 luni lungi de durere” sau „Io ți-am dat-o ca s-o dai, nu să mergi cu ea în rai”.
Tu mi-ai spus că ești actriță, dar ești doar o veveriță
Și iac-așa, în acea zi se născu legenda Veveriței…pentru că nea Nicu, ca un boss adevărat, avu grijă să povestească pățania sa, la o bere caldă cu lămâie, colegilor săi de muncă procurori, curioși peste poate să afle mai multe amănunte despre câlții flocoși ai cocoanei.
Porecla a prins rapid în mica lume a procurorilor, purtată fiind din gură în gură, mai mult în forma sa amputată, Veve, până ce a rămas sudată eternel de biata femeie, precum ciunga în părul pubian de sub braț.
Drept îi că nici pufoasa Veveriță nu i-a rămas datoare mult timp lui nea Nicu, căruia i-ar spune, cică, țâfnoasă, pe la spate, Nicu 3 secunde, fără să putem înțelege motivul. O fi Nicu Ferrari, că ăla prinde suta de km/h în 3 secunde…
Ceea ce face concursul cu pricina și mai amuzant este faptul că, în catacombele justiției, se șopârlește că încă un nene, dar, de data aceasta, din comisia de contestații a competiției, ar fi smotocit și el mai demult câlții de veveriță, până a rămas cu ei în mână, dar se pare că nu a fost nimic serios, i-a trecut boala complet după 8 injecții cu ampicilină.
Nu putem să încheiem corespondența noastră de la fața locului decât într-o notă amară, remarcând că magistrați de o mare integritate, nu doar foarte bine pregătiți profesional, dar care s-au și preocupat constant de apărarea independenței procurorilor, cum este și cazul procurorului militar Bogdan Pîrlog, au fost practic împiedicați să promoveze, în funcții de procurori inspectori, prin notele mici, acordate la interviu, după criterii obscure, de către comisia prezidată de Solomon.
N.B.: Acest articol reprezintă un pamflet și trebuie luat în considerare ca atare. Bineînțeles.